Какво представляват рейтингите?

Възрастовите рейтинги са системи, използвани за осигуряване на ясното обозначаване на препоръки за минимална възраст за развлекателно съдържание като игри, но също така филми, ТВ предавания или мобилни приложения, според съдържанието, което включват. Тези възрастови рейтинги осигуряват насоки за потребителите, в частност родители, за да им помагат да решават дали да купуват конкретен продукт за дете, или не.

Видеоигрите се използват от много разнообразна група играчи в цяла Европа. Както деца, така и възрастни, мъже и жени, играят редовно на специална игрова конзола, на личен компютър или мобилно устройство като смартфон или таблет.

Докато повечето игри са подходящи за играчи на всякаква възраст, някои са подходящи само за по-големи деца и млади тийнейджъри. Определена част от игрите на пазара включва съдържание, което е подходящо само за пълнолетна аудитория.

Рейтингът PEGI се отнася за уместността на играта според възрастта, не за нивото на трудност. Игра с рейтинг PEGI 3 не включва неподходящо съдържание, но понякога е възможно да е прекалено трудна за по-малки деца. Обратно, съществуват игри с рейтинг PEGI 18, които са много лесни за игра, обаче съдържат елементи, които ги правят неподходящи за по-млада аудитория.

PEGI се използва и е признат в цяла Европа, а също така се радва на подчертаната подкрепа на Европейската комисия. Той се счита за еталон е европейската хармонизация в сферата на защитата на децата.