Какво означават етикетите?

 

PEGI 3

PEGI 3

Съдържанието на игрите с рейтинг PEGI 3 се счита за подходящо за всички възрастови групи. Играта не следва да съдържа звуци или изображения, които е вероятно да изплашат малки деца. Допустима е много лека форма на насилие (в комичен контекст или в детска обстановка). Не следва да се чува вулгарен език..

PEGI 7

PEGI 7

В тази категория следва да попада игрово съдържание със сцени или звуци, които е възможно да изплашат по-малки деца. За игра с рейтинг PEGI 7 е приемлива много лека форма на насилие (предполагаемо, без подробности или не реалистично).

PEGI 12

PEGI 12

В тази възрастова категория попадат видеоигри, показващи насилие в малко по-нагледна форма, насочено срещу образи в сферата на фантазията, или нереалистично насилие срещу образи с човешки вид.  Може да присъстват сексуални намеци или сексуални пози, а вулгарният език в тази категория трябва да е умерен. Може също да присъства хазарт така, както обичайно се случва в реалния живот в казина или зали за хазартни игри (напр. картови игри, които в реалния живот се играят с пари).

PEGI 16

PEGI 16

Този рейтинг се прилага в случаите, когато изобразяването на насилие (или сексуални действия) достига ниво, изглеждащо като това, което се очаква да съществува в реалния живот. Игрите с рейтинг 16 може да съдържат по-краен вулгарен език, хазартни игри, както и употреба на тютюн, алкохол или незаконни вещества.

PEGI 18

Класификацията за пълнолетни се прилага, когато нивото на насилие достига стадий, при който се превръща в описание на грубо насилие, убийство привидно без мотив или насилие срещу беззащитни герои. Представянето на употребата на незаконни вещества по привлекателен начин и явни сексуални действия също следва да попада в тази възрастова категория. 

Описателите на съдържание PEGI

Violence

Играта съдържа изображения на насилие. В игрите с рейтинг PEGI 7 това може да е само нереалистично или насилие, което не е представено подробно. Игрите с рейтинг PEGI 12 могат да съдържат насилие във фантастична среда или нереалистично насилие, насочено срещу човекоподобни герои, докато игрите с рейтинг PEGI 16 или 18 съдържат все по-реалистично изглеждащо насилие.

Bad Language

Играта съдържа вулгарен език. Този описател може да бъде намерен на игри с рейтинг PEGI 12 (леки ругатни), PEGI 16 (напр. сексуални ругатни или богохулство) или PEGI 18 (напр. сексуални ругатни или богохулство).

Fear

Този описател може да се поставя на игри с рейтинг PEGI 7, ако съдържат изображения или звуци, които е възможно да са плашещи или страшни за малки деца, или на игри с рейтинг PEGI 12 с ужасяващи звуци, или ефекти (но не съдържащи насилие).

Gambling

Играта съдържа елементи, които насърчават или обучават на хазарт. Тези симулации на хазарт се отнасят до игри на късмет, които обичайно се провеждат в казина или зали за хазартни игри. Игрите с този тип съдържание имат рейтинг PEGI 12, PEGI 16 или PEGI 18.

Sex

Този описател на съдържанието може да придружава рейтинг PEGI 12, ако играта включва сексуални пози или намеци, рейтинг PEGI 16, ако съдържа еротична голота или сексуален акт без видими гениталии, или рейтинг PEGI 18, ако играта съдържа явни сексуални действия. Изображенията на голота в несексуално съдържание не изискват конкретен възрастов рейтинг и този описател не би бил необходим.

Drugs

Играта съдържа позоваване или изображение на употреба на незаконни вещества, алкохол или тютюн. Игрите с този описател на съдържанието са винаги PEGI 16 или PEGI 18.

Discrimination

Играта съдържа изображения на етнически, религиозни, националистически или други стереотипи, които е вероятно да насаждат омраза. Това съдържание винаги се ограничава до рейтинг PEGI 18 (и е вероятно да е в нарушение на националните закони).

 

Discrimination

Този описател на съдържанието понякога е придружен от допълнително известие, ако покупките в играта включват произволни елементи (като кутии с произволни артикули или пакети с карти). Платените произволни елементи включват всички оферти в играта, при които играчите не знаят какво точно ще получат преди покупката. Те могат да бъдат закупени директно с реални пари и/или да бъдат разменени за виртуална валута в играта. В зависимост от играта тези елементи може да са с чисто козметичен характер или да имат функционална стойност. Известието винаги е разположено под или близо до етикета за възрастта и описателите на съдържанието.