Køb under spillet

Hvad er det?

Nyt indhold, spilfunktionaliteter, funktioner og/eller opgraderinger til et bestemt spil eller en app tilbydes jævnligt til brugere i dag. Hvis sådanne køb sker under gameplay, kaldes de køb under spillet (eller køb i appen på mobilenheder), selvom de også kan stilles til rådighed som separate varer i onlinebutikker uden for et spil. I nogle tilfælde kan en spiller foretage et køb (et nyt element eller en opgradering) direkte med rigtige penge, og i andre tilfælde kan en spiller købe virtuel valuta i spillet med rigtige penge, der igen kan indløses for indhold under gameplay.

Eksempler på sådanne køb under spillet omfatter:
- mønter, point, diamanter mv.: dette er eksempler på valuta i spillet, som kan indløses for indhold, funktioner, opgraderinger mv.
- niveauer / kort: visse ekstra niveauer eller områder i et spils univers kan blive låst op via et digitalt køb.
- figurer: der kan købes nye figurer med forskellige færdigheder for at spille det samme spil igen, hver gang med en ny tilgang.
- våben / værktøjer: et spil giver en spiller standardudstyr, -værktøjer eller -våben for at spille spillet. Men spillet kan tilbyde andre værktøjer med øget funktionalitet, hvilket gør det nemmere at fuldføre visse dele af spillet.
- opgraderinger af udseende: dette er elementer, ikke nødvendigvis funktionelle, som kan bæres af en avatar eller føjes til virtuelle ejendele som fx biler, cykler eller huse. Eksempler omfatter alle former for tøj, tatoveringer, smykker, mærkater, nummerplader mv.

Hvorfor bliver de brugt?

Køb under spillet lader spillerne købe bare de dele af spillet, de ønsker, hvilket giver dem mulighed for at vælge ud og nyde et spil gratis og at skræddersy deres gameplayoplevelse ved at købe ekstra indhold. Udgivere kan løbende tilbyde nyt indhold, når spillet er blevet downloadet, og dermed udvide oplevelsen for forbrugere, der sætter pris på spillet. I andre tilfælde repræsenterer ekstraindhold genveje gennem spillet ved at reducere sværhedsgraden eller ved at tilbyde hurtigere fremskridt gennem et spil.

Som med ethvert onlinekøb er det vigtigt for forældre at forstå, hvordan man kontrollerer køb under spillet via platforme og enheder, som deres børn kan bruge. Der er mange i Europa, der nyder spil, med og uden køb under spillet. Platforme og onlinebutikker indeholder forskellige værktøjer til at give forbrugerne mulighed for at træffe velinformerede beslutninger, herunder på deres børns vegne, og at kontrollere indstillingerne vedrørende digitale køb, internetadgang, onlineinteraktion og andre funktionaliteter som vist nedenfor.

Hvordan kontrollerer man køb under spillet?

Amazon: 
For at aktivere forældrekontrollerne for køb under spillet skal du indtaste din kontoadgangskode eller en bestemt pinkode for at kunne udføre køb i appen i Amazon Appstore på din enhed:

http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=201357720

Apple iTunes Store: 
For at aktivere restriktioner på en enhed kan du anmode om en adgangskode til køb, forhindre bestemte typer køb eller helt deaktivere køb:

https://support.apple.com/da-dk/HT204396

Google Play: 
Konfiguration af adgangskodebeskyttelse i Google Play Store hjælper med at forhindre utilsigtede eller uønskede køb på din mobilenhed eller på Android TV:

https://support.google.com/googleplay/answer/1626831/?hl=da

Microsoft:

Ved at oprette separate konti for flere brugere kan forældre forhindre uautoriserede køb på Xbox One-konsollen. Ved at oprette en adgangskode sørger du for, at andre personer ikke kan logge ind på din konto, foretage køb eller ændre indstillinger:

https://support.xbox.com/da-DK/help/family-online-safety/child-accounts/prevent-unauthorized-purchases

Nintendo:
På Nintendo Switch, Wii U, Nintendo 3DS eller Nintendo 2DS kan forældre begrænse brugen af kreditkort og onlinekøb via Nintendos Shopping Services. Det kræver indtastning af PIN-koden for at tilføje penge med et kreditkort eller for at udføre køb.

Sony:
For at sikre, at et barn ikke udfører uautoriserede køb på enheder, der er tilsluttet PlayStation Network, bør forældre:
- beskytte deres egen hovedkonto med en adgangskode for at forhindre uautoriseret adgang fra deres barn og sørge for, at indstillingen "adgangskode påkrævet ved køb" også er indstillet for at forhindre køb, selvom der logges ind på kontoen
- oprette en underkonto for hvert barn og indstille forældrekontrol for at begrænse eller forhindre udgifter på forældrenes konto: 
Support (playstation.com).