Kuinka arvioimme pelejä

PEGI käyttää yhtenäisiä kriteereitä videopelien ikäluokituksen määrittämiseksi, mutta on olemassa kaksi erilaista luokitusmenetelmää, jotka on mukautettu erilaisten liiketoimintamallien tarpeisiin.

Perinteinen ennakkoluokitustapa:

Monet konsoli- ja PC-pelit julkaistaan edelleen fyysisenä tuotteena ja myydään vähittäiskauppiaiden kautta. Jotta voidaan varmistaa, että näissä peleissä on oikeat ikärajoitusmerkinnät, on tärkeää löytää luotettava menettelytapa.

  1. Julkaisijat täyttävät pelin sisällönarviointilomakkeen tuotteen jokaista versiota varten ennen sen julkaisua. Lomakkeessa kysytään tuotteen sisällöstä ja väkivallan, seksin, sopimattoman kielenkäytön ja sellaisen audiovisuaalisen sisällön esiintymisestä, jota ei voida pitää sopivana kaikenikäisille.
  2. Julkaisijan vastausten perusteella PEGI:n online-luokitusjärjestelmä määrittää automaattisesti väliaikaisen ikärajan sisältömerkintöineen.
  3. Julkaisija lähettää pelin PEGI-järjestelmänvalvojille, jotka puolestaan tarkistavat alustavan ikäluokituksen perusteellisesti. NICAM on vastuussa peleistä, joiden ikäsuositus on 3 ja 7, kun taas VSC Rating Board arvioi ikäsuositukset 12, 16 ja 18.
  4. Riippuen tarkastuksen tuloksista järjestelmänvalvojat hyväksyvät tai muuttavat alustavaa luokitusta, ja PEGI toimittaa julkaisijalle luvan käyttää ikärajamerkintääluokitukseen ja asiaankuuluvaa sisältömerkintää.
  5. Julkaisijalla on sen jälkeen oikeus jäljentää sopiva ikärajamerkintä ja sisältömerkintä (merkinnät)pakkaukseen tai digitaaliseen myyntipisteeseen PEGI-merkintäohjeiden ja PEGI-käytännesääntöjen mukaisesti.

Tämä perinteinen menetelmä ei kuitenkaan toimi myymälöille, jotka myyvät tuotteita ainoastaan nettikaupan kautta, jossa tulee päivittäin markkinoille tuhansittain uusia tuotteita (ja vieläkin enemmän tuotteita päivitetään tai muutetaan). IARC tarjoaa nopeamman, laajennuskelpoisen ratkaisun, jolla muutoksiin tai virheisiin voidaan reagoida nopeammin:

Digitaalisten tuotteiden julkaisun jälkeisen varmenteen käyttäminen:

IARC logo

Tuhansia uusia pelejä ja sovelluksia julkaistaan joka päivä älypuhelimille, taulutietokoneille, tietokoneille tai pelikonsoleille digitaalisten nettikauppojen kautta. IARC, Euroopan, Australian, Brasilian, Pohjois-Amerikan ja Etelä-Korean luokituslaitosten koalitio pyrkii tarjoamaan ratkaisun digitaalipelien maailmanlaajuisille markkinoille (lataukset, sovellukset sekä selainpohjaiset pelit).

Omien luokitusjärjestelmien sijasta myymälät ja online-foorumit voivat käyttää vakiintuneita standardeja, jotka noudattavat tietyissä maissa määriteltyjä laillisia sisällön luokittelua koskevia vaatimuksia. Tämä vapauttaa pelien kehittäjät vaatimuksista läpäistä useita eri prosesseja saadakseen luokituksia eri alueille ja myymälöihin. Kuluttajat puolestaan saavat käyttöönsä johdonmukaisesti sovellettuja tuttuja ja luotettavia luokituksia, jotka heijastavat heidän omia paikallisia näkemyksiään sisällöstä ja ikäkysymyksistä.

IARC:n menetelmä on suunniteltu joustavammaksi ja mukautuvammaksi, niin että se pystyy selviytymään suuresta määrästä uusia sovelluksia ja sovellusten päivityksiä:

  1. Julkaisija lähettää pelin tai sovelluksen digitaaliselle julkaisijalle. Tärkeä osa järjestelmää on julkaisijan täytettävä IARC-kyselylomake, joka sisältää vakiokysymykset tuotteen sisällöstä ja sen interaktiivisista elementeistä. Kyselylomakkeessa on yhdistetty yhteistyöhön osallistuvien luokituslautakuntien luokituskriteerit.
  2. Kyselylomakkeen täyttämisen jälkeen kustantaja saa välittömästi yhteistyöhön osallistuvien luokituslautakuntien ikäluokituskriteerien mukaisen lisenssin. Luokitusprosessi on maksuton. Heti kun peli tai sovellus on saanut hyväksynnän, sen ikäraja näkyy nettikaupassa.
  3. IARC-luokituslautakuntien ylläpitäjät toimivat yhdessä seuratakseen, että kaikki ikäluokitukset pätevät suurin piirtein. Seurantakeinoina käytetään useita eri taktiikoita, kuten avainsanahakuja, lataustarkastuksia, julkaisijoiden ja kuluttajien kyselyjä, jotta varmistetaan, että ikärajoituksia sovelletaan oikein. Jos virheitä ikäluokituksen suhteen huomataan, voidaan virheellinen ikäryhmä vaihtaa hyvin nopeasti.