Nettipeleissä tehdyt ostokset

Mitä ne ovat?

Käyttäjille tarjotaan säännöllisesti uusia sisältöjä, pelitoimintoja, ominaisuuksia ja/tai päivityksiä tietystä pelistä tai sovelluksista. Jos tällaisia ostoksia tehdään pelin aikana, niitä kutsutaan verkkopeleissä tehdyiksi ostoksiksi (tai sovellusten sisäisiksi ostoksiksi, jos kyseessä on mobiililaite), vaikka niitä voidaan myös tarjota erillisinä tavaroina pelin ulkopuolella, nettikauppojen kautta. Joissakin tapauksissa pelaaja voi tehdä ostoksen (uuden toiminnon tai päivityksen) suoraan oikealla rahalla, tai pelaaja voi vaihtoehtoisesti ostaa oikealla rahalla pelin sisäistä virtuaalivaluuttaa, jonka avulla uutta sisältöä voidaan ostaa pelaamisen aikana.

Esimerkkejä tällaisista verkkopeleissä tehdyistä ostoksista ovat:
- Kolikot, pisteet, timantit jne. Nämä ovat esimerkkejä pelivaluutoista, joita voi lunastaa sisällön, ominaisuuksien, päivitysten jne. perusteella.
- Tasot/kartat: tiettyjä ylimääräisiä tasoja tai alueita pelin universumissa voidaan avata digitaalisten ostosten avulla.
- Hahmot: uusia pelihahmoja, joilla on erilaisia taitoja, voidaan hankkia pelaamaan samaa peliä uudelleen, aina eri tavalla.
- Aseet/työkalut: peli antaa pelaajalle standardisarjan laitteita, työkaluja tai aseita pelin etenemiseen. Pelissä voi kuitenkin olla muita työkaluja, joilla pelaaja saa entistä paremmat toiminnot, mikä helpottaa tietyn pelinosan pelaamista.
- Ulkonäköparannukset: nämä ovat kohteita, jotka eivät välttämättä ole toiminnallisia, joita pelin avatar voi käyttää tai jotka voidaan lisätä virtuaalisiin tavaroihin, kuten autoihin, polkupyöriin tai taloihin. Esimerkkejä näistä ovat erilaiset vaatteet, tatuoinnit, korut, tarrat, numerokilvet jne.

Miksi niitä käytetään?

Pelin sisäisten ostosten avulla pelaajat voivat ostaa juuri haluamiansa pelin osia, mikä antaa mahdollisuuden kokeilla ja pelata ilmaiseksi sekä räätälöidä pelikokemusta hankkimalla ylimääräistä sisältöä. Julkaisijat voivat jatkuvasti tarjota uutta sisältöä senkin jälkeen, kun peli on alun perin ladattu, mikä laajentaa pelikokemusta sen käyttäjille.  Toisinaan ylimääräinen sisältö lyhentää pelin kestoa alentamalla sen vaikeustasoa tai tarjoamalla nopeamman tien pelin sisällä.

Kuten kaikkien nettikauppojen yhteydessä, on tärkeää, että vanhemmat ymmärtävät, miten he voivat ohjata pelien sisäisiä ostoksia pelialustoilla ja laitteilla, joita lapset voivat käyttää. Videopelit ovat suosittuja koko Euroopassa ja niitä voidaan pelata ostamalla pelinsisäistä ylimääräistä sisältöä tai ilman sitä. Alustoilla ja verkkokaupoilla on erilaisia työkaluja, joiden avulla kuluttajat voivat tehdä harkittuja päätöksiä myös lastensa puolesta ja hallita digitaalisia ostoksiaan, internetyhteyttä, online-vuorovaikutusta ja muita toimintoja koskevia asetuksia alla olevien neuvojen mukaisesti.

Kuinka hallita nettipeleissä tehtyjä ostoja?

Amazon: 
Kun aktivoit sovellusten sisällä tapahtuvien ostosten valvonnan, täytyy Amazon Appstoressa laitteellasi tehtäviä sovellusten sisäisiä ostoksia varten syöttää tilisi salasana tai muu erityinen PIN-koodi.

http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=201357720

Apple iTunes Store: 
Aktivoimalla laitteeseen sisältörajoituksia voit vaatia ostoksille salasanan, estää tiettyjä ostostyyppejä tai poistaa ostokset kokonaan:

Apin sisäisten ostojen estäminen App Storesta - Apple-tuki

Google Play: 
Google Play -kaupan salasanasuojauksen käyttöönotto ehkäisee vahingossa tehtyjä tai ei-toivottuja ostoksia mobiililaitteessa tai Android TV:ssä:

Todennuksen tai salasanan vaatiminen ennen ostosta - Google Play Ohjeet

Microsoft:
Vanhemmat voivat estää luvattomat ostokset Xbox One -konsolissa luomalla erillisiä tilejä eri käyttäjille. Luomalla salasanan voit varmistaa, että muut käyttäjät eivät voi kirjautua tilillesi, tehdä ostoksia tai muuttaa asetuksia:

Xbox 360 -lapsilukon määrittäminen | Xbox Support

Nintendo:
Vanhemmat voivat rajoittaa luottokorttien käyttöä ja verkkokauppaa Nintendon ostopalvelujen kautta: Nintendo SwitchWii U, Nintendo 3DS tai Nintendo 2DS. Luottokortin käyttäminen tai ostosten teko vaatii PIN-koodin.

Sony:
Vanhemmat voivat seuraavan ohjeen mukaan varmistaa, että lapsi ei tee luvattomia ostoksia laitteissa, joihin on liitetty PlayStation Network:
- Suojaa oma päätilisi salasanalla luvattoman käytön ehkäisemiseksi ja varmista, että myös "salasana vaaditaan kassalle" on valittuna, jotta luvattomien ostosten tekeminen ei ole mahdollista, vaikka päätilin käyttäjä olisikin kirjautunut sisään tilille.
- Luo jokaiselle lapselle oma tili ja aseta vanhempien valvontatyökalu rajoittamaan tai estämään vanhempien tiliin liittyviä kuluja: Enimmäisostosten asettaminen PS4.