PEGI povjerenstva

PEGI UPRAVNI ODBOR

PEGI Upravni odbor jezgra je organizacije PEGI. Izvršni direktor odgovoran je za svakodnevne aktivnosti organizacije PEGI prema vođenju Upravnog odbora. Odbor se sastoji od predstavnika PEGI korisnika (izdavača i razvojnih programera igara), PEGI „vratara” (proizvođača igraćih konzola) i PEGI promotora (nacionalnih trgovinskih udruga), kao i predstavnika PEGI Vijeća i PEGI Stručne skupine. Ova struktura uprave osigurava pravilan nadzor uz održavanje PEGI-jeve snage samoregulacije.

PEGI VIJEĆE

Budući da se PEGI koristi u više od 35 država, od ključne je važnosti da sustav odgovara društvenim, političkim i pravnim promjenama diljem regije. Vijeće je odgovorno za davanje preporuka kako bi se osiguralo da se nacionalni i europski događaji dovedu na vidjelo i odražavaju u PEGI sustavu i njegovom Kodeksu ponašanja. Vijeće daje glas državama koje upotrebljavaju PEGI. Jednako je važno da vlasti u PEGI državama budu u toku s i sudjeluju u radu PEGI-ja. Vijeće pruža bilateralni tok informacija: članovi Vijeća uglavnom se regrutiraju iz vlasti PEGI država koji rade kao državni službenici, medijski stručnjaci, psiholozi i pravni savjetnici koji su stručnjaci za pitanja zaštite maloljetnika u Europi.

Članovi PEGI Vijeća u 2021.:

Ime Organizacija Država
Antonio Xavier (chair) Classification Expert Portugal
Beate Våje Norwegian Media Authority  Norway
Axenia Boneva Bulgarian Ministry of Culture Bulgaria
Ger Connolly Irish Film Censor's Office Ireland
Ian Rice VSC Rating Board United Kingdom
Paul Lorenz Autorité Luxemburgeoise Indépendante de l’Audiovisuel Luxemburg
Daniela Esposito EU Commission, DG CNECT EU
Yvonne Haldimann Bundesamt für Sozialversicherungen - Jugendschutz Switzerland
Johan Karlsson Swedish Media Council Sweden
Anna Holm Pingel Danish Media Council Denmark
Tommi Tossavainen Finnish National Audiovisual Institute (KAVI) Finland
Herbert Rosenstingl Youth Policy Unit, Austrian Federal Chancellery Austria
Carole Bienaimé-Besse Conseil Supérieur de l’Audiovisuel France
Raphaël Huybrechts Flemish Department For Culture, Youth and Media Belgium

PEGI STRUČNA SKUPINA

Usredotočujući se na zastupanje država u Vijeću, PEGI također podržava mrežu tehničkih stručnjaka koji su tijekom godina bili važan izvor savjeta za PEGI. PEGI stručna skupina uključuje stručnjake i znanstvenike s područja medija, psihologije, klasifikacije, pravnih pitanja, tehnologije, online svijeta itd. Oni savjetuju PEGI pregledom tehnoloških i razvojnih sadržaja kako to preporučuje PEGI Vijeće, PEGI Upravni odbor ili prema okolnostima identificiranim tijekom postupka obrade pritužbi.

Članovi PEGI Stručne skupine u 2021.:

Ime Organizacija Država
Emma Ham-Riche Mothers' Union UK
Jeroen Jansz Erasmus University Rotterdam Netherlands
Aphra Kerr Maynooth University  Ireland
Chris Madgwick Rockstar Games UK
Spyros Pappas Pappas & Associates Greece
Richard Sheridan Nintendo UK
Anne Mette Thorhauge University of Copenhagen Denmark

PEGI ODBOR ZA PRITUŽBE

Odbor za pritužbe sastoji se od skupine nezavisnih stručnjaka za zaštitu maloljetnika iz različitih europskih država. Ako potrošač ili izdavač dobije pritužbu o ocjeni dodijeljenoj igri, a PEGI administrator ne može postići zadovoljavajuće rješenje raspravljanjem, objašnjenjem ili pregovorima, podnositelj pritužbe može formalno zatražiti posredovanje od Odbora za pritužbe. Tada će se okupiti tri člana Odbora, čuti pritužbu i donijeti odluku. Izdavači koji upotrebljavaju PEGI sustav moraju se pridržavati odluke Odbora za pritužbe. Stoga su dužni izvršiti sve potrebne korektivne radnje, a u slučaju nepridržavanja toga podliježu sankcijama koje propisuje kodeks.

Članovi PEGI Odbora za pritužbe u 2021.:

Ime Organizacija Država
Jeroen Jansz (chair) Erasmus University Rotterdam The Netherlands
Ger Connolly Irish Film Classification Office Ireland
Olivier Gerard Union Nationale des Associations Familiales (UNAF) France
Lars Gjerlufsen Den Rytmiske Højskole Denmark
Hanna Happo Finnish National Audiovisual Institute (KAVI) Finland
Spyros Pappas Pappas & Associates Greece
Antonio Xavier Age classification expert Portugal

PEGI PRAVNO POVJERENSTVO

Budući da je PEGI dobrovoljni sustav, djeluje u kombinaciji s postojećim nacionalnim zakonima i podliježe im, bez obzira na to zabranjuju li određeni sadržaj ili uspostavljaju obvezne sustave ocjenjivanja. Uloga Pravnog povjerenstva obavijestiti je PEGI o bilo kakvim promjenama u nacionalnom zakonodavstvu u državama sudionicama koje mogu utjecati na dobrovoljni sustav za dobne ocjene.

PEGI IZVRŠNO POVJERENSTVO

Izvršno povjerenstvo odgovorno je za poštivanje odredbi PEGI Kodeksa ponašanja, uključujući sve zaključke Odbora za pritužbe. Izvršno povjerenstvo sastoji se od deset članova, od kojih je pet izdavača, a pet ih je izabrano iz PEGI Vijeća.