Što su ocjene?

Dobne ocjene su sustavi koji se koriste kako bi se osiguralo da za zabavni sadržaj kao što su igre, filmovi, TV emisije ili mobilne aplikacije bude jasno označena minimalna prikladna dob na temelju sadržaja. Ove dobne ocjene služe kao smjernica za potrošače, posebice roditelje, kako bi im pomogle odlučiti hoće li kupiti djetetu određen proizvod ili ne.

U video igrama uživaju vrlo raznolike skupine igrača diljem Europe. I djeca i odrasli, kao i muškarci i žene redovito igraju igre, bilo na posebnoj konzoli za igre, osobnom računalu ili mobilnom uređaju kao što je smartphone ili tablet.

Dok je većina igara prikladna za igrače svih dobnih skupina, druge su prikladne samo za stariju djecu i mlade tinejdžere. Određeni dio igara na tržištu ima sadržaj koji je prikladan samo za odraslu publiku.

PEGI ocjena uzima u obzir dobnu prikladnost sadržaja igre, a ne razinu težine ili ponašanje drugih igrača u igri. Igra s ocjenom PEGI 3 neće sadržavati neprikladan sadržaj, ali ponekad može biti previše teška za mlađu djecu. Nasuprot tome, postoje PEGI 18 igre koje su vrlo lake za igrati, ali sadrže elemente koji ih čine neprikladnima za mlađu publiku.

PEGI se upotrebljava i priznaje diljem Europe te ima entuzijastičnu potporu Europske komisije. Smatra se modelom usklađivanja Europe na području zaštite djece.