Mik a besorolások?

A korhatár-besorolási rendszerek célja annak biztosítása, hogy a szórakoztató tartalmakon, mint a játékok, filmek, TV műsorok vagy mobil alkalmazások egyértelműen megjelölésre kerüljön a tartalom alapján meghatározott minimum korhatárra vonatkozó ajánlás. Ezek a korhatár-besorolások útmutatást nyújtanak a fogyasztóknak, különösen a szülőknek, így segítve őket annak eldöntésében, hogy megvásároljanak-e egy adott terméket a gyermekük számára vagy sem.

A videojátékokat nagyon vegyes játékoscsoportok használják szerte Európában. Gyermekek és felnőttek, nők és férfiak egyaránt rendszeresen játszanak valamilyen játékkal egy kifejezetten erre használatos játékkonzolon, személyi számítógépen, vagy mobileszközön, például okostelefonon vagy táblagépen.

Míg a legtöbb játék bármilyen korosztály számára megfelelő, vannak olyanok, amelyek csak idősebb gyermekeknek és fiatal tinédzsereknek felelnek meg. A piacon elérhető játékok bizonyos aránya olyan tartalommal rendelkezik, amely csak felnőtt közönség számára megfelelő.

A PEGI a játék korosztálynak való megfelelőségét veszi figyelembe, nem pedig a nehézségi szintjét. A PEGI 3-as játékok nem tartalmaznak semmilyen helytelen tartalmat, de használatuk elsajátítása néha túl nehéz kisebb gyermekeknek. Ezzel ellentétben a PEGI 18-as játékokat nagyon könnyű játszani, mégis olyan tartalmi elemekkel rendelkeznek, amelyek nem megfelelőek a fiatalabb közönség számára.

A PEGI-t Európa-szerte használják és elismerik, ráadásul az Európai Bizottság lelkes támogatását is élvezi. Az európai harmonizáció egyik mintapéldájának tekinthető a gyermekvédelem terén.