Játékon belüli vásárlások

Mik ezek?

Manapság a felhasználóknak gyakran ajánlanak új tartalmat, játék funkciót, kiegészítőket és/vagy frissítéseket egy adott játékhoz vagy alkalmazáshoz. Amennyiben az ilyen vásárlások a játék közben történnek, azokat játékon belüli vásárlásoknak (vagy mobil eszközön alkalmazáson belüli vásárlásoknak) hívjuk, bár ezeket különálló egységekként is elérhetővé tehetik a játékon kívül online áruházakban. Bizonyos esetekben a játékos közvetlenül vásárolhat (egy új elemet vagy frissítést) valós fizetőeszközzel, más esetekben a játékos játékon belüli virtuális fizetőeszközt vásárolhat valós pénzzel, amelyet a játék közben tartalomra tud váltani.

Példák játékon belüli vásárlásokra:
- Pénzérmék, pontok, gyémántok stb.: ezek példák játékon belüli pénznemekre, amelyeket tartalomra, kiegészítőkre, frissítésekre stb. lehet váltani.
- Szintek/térképek: bizonyos extra szinteket vagy területeket a játék világán belül digitális vásárlással lehet elérni.
- Karakterek: új változó képességösszetételű karaktereket lehet megszerezni a játék újrajátszásához, mindig egy-egy más megközelítéssel.
- Fegyverek/eszközök: a játék a játékost egy standard felszerelés-, eszköz- vagy fegyverkészlettel ruházza fel a játékban való haladáshoz. A játék azonban felajánlhat más, magasabb funkcionalitással rendelkező eszközöket, amelyek könnyebbé teszik a játék egyes részeinek teljesítését.
- Megjelenésbeli magasabb kategóriára váltás: ezeket a nem feltétlenül funkcionális elemeket egy avatar viselheti, illetve olyan tárgyakhoz lehet hozzáadni mint az autók, kerékpárok vagy házak. A példák között találunk mindenféle ruházatot, tetoválást, ékszert, matricát, rendszámtáblát stb.

Mire használják ezeket?

A játékon belüli vásárlások lehetővé teszik a játékosoknak, hogy a játéknak csak azokat a részeit vásárolják meg, amelyeket ők szeretnék. Így lehetőségük van arra, hogy ingyenesen kipróbálják és élvezzék a játékot, és hogy játékélményüket az extra tartalom megvásárlása segítségével személyre szabhassák. A kiadók folyamatosan ajánlhatnak új tartalmakat a játék első letöltése után, ezáltal kiszélesítve a játékot élvező fogyasztók élményét. Más esetekben az extra tartalom rövid utat jelent a játékon belül, azáltal, hogy csökkenti a nehézségi szintet vagy gyorsabb haladást biztosít a játékban.

Mint minden online vásárlás esetén, fontos, hogy a szülők megértsék, hogyan tudják ellenőrizni a játékon belüli vásárlásokat a gyermekeik által használt platformokon és készülékeken keresztül. Európa-szerte sokan élvezik a játékokat, akár vásárolnak játékon belül, akár nem. A platformok és az online áruházak különböző eszközöket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a fogyasztóknak, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, akár gyermekeik nevében is, és hogy ellenőrzésük alatt tartsák a digitális vásárlások, az internethozzáférés, az online interakciók és más funkciók beállításait. Ezeket alább mutatjuk be.

Hogyan tudom ellenőrizni az online vásárlásokat?

Amazon: 
Az alkalmazáson belüli vásárlásokra vonatkozó szülői felügyeleti eszközök aktiválását követően minden a készülékén, az Amazon Appstore-ban indított vásárlás végrehajtása előtt meg kell adnia a fiókjához tartozó jelszavát vagy egy specifikus PIN kódot:

http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=201357720

Apple iTunes Store: 
Azáltal, hogy a készülékén korlátozásokat állít be, jelszót igényelhet a vásárlásokhoz, megakadályozhat bizonyos típusú vásárlásokat vagy teljes mértékben letilthatja a vásárlást:

Az alkalmazáson belüli vásárlások megakadályozása az App Store-ban - Apple Támogatás

Google Play: 
A jelszóvédelem beállítása a Google Play Store-ban megakadályozza a véletlen vagy nem kívánt vásárlásokat az Ön mobil készülékén vagy az Android TV-n:

A vásárláshoz jelszó vagy hitelesítés szükséges - Google Play Súgó

Microsoft:
Külön, egyszerre több felhasználóhoz tartozó fiókok létrehozásával a szülők megakadályozhatják a jogosulatlan vásárlásokat az Xbox One konzolon. Jelkulcs létrehozásával biztosíthatja, hogy mások ne tudjanak az Ön fiókjába belépni, vásárolni vagy megváltoztatni a beállításokat:

Engedély nélküli vásárlások megakadályozása az Xbox One konzolon | Xbox Support

Nintendo:
Nintendo SwitchWii U, Nintendo 3DS vagy Nintendo 2DS készülékeken a szülők korlátozhatják a hitelkártyák használatát és az online vásárlást a Nintendo Vásárlási Szolgáltatáson (Shopping Services) keresztül. A beállítás PIN kód beírását kéri pénzösszegek hitelkártyáról történő kifizetéséhez és a vásárlás végrehajtásához.

Sony:
Annak biztosítása érdekében, hogy a gyermekek ne tudjanak jogosulatlan vásárlásokat végrehajtani a Playstation Network hálózathoz kapcsolódó készülékeken, a szülőknek javasolt:
- jelszóval védeni saját fő fiókjukat, hogy megakadályozzák gyermekük jogosulatlan hozzáférését, és biztosítani, hogy a „jelszó kérése a fizetéshez” beállítás szintén aktív, így megakadályozva a vásárlást akkor is, ha a fiókból előzőleg nem jelentkeztek ki; valamint
- alfiókokat létrehozni minden gyermek számára, és beállítani a szülői felügyeleti eszközöket, hogy korlátozzák és megakadályozzák a szülő fiókjából történő költéseket: 

Költési limitek beállítása a PS4-en.