A játékok besorolása

A PEGI egy egységes kritériumrendszert használ a videojátékok besorolásának meghatározására, viszont két különböző besorolási eljárás létezik, amelyek a különböző üzleti modellek szükségleteihez igazodnak:

A kiadás előtti ellenőrzés hagyományos módszere:

 • minden a Microsoft Xboxhoz lemezen kiadott játék
 • minden Sony Playstation (letöltött vagy dobozban elérhető) játék
 • minden lemezen vagy cartridge-en elérhető játék a Nintendo Wii U-hoz és Nintendo 3DS-hez
 • a PC (letöltött vagy dobozban elérhető) játékok többsége
 1. Sok konzolt és PC játékot még mindig fizikai termékként adnak ki és kereskedőkön keresztül árusítanak. Annak biztosítása érdekében, hogy a játékok dobozán minden esetben a megfelelő korhatár-besorolás legyen megjelölve, a megbízható eljárás létfontosságú:
 2. A kiadás előtt a kiadók tartalomértékelést töltenek ki a termékük minden verziójához. Ez a kérdőív a termék tartalmáról érdeklődik, az erőszak, a szex, a trágár beszéd és egyéb olyan audiovizuális tartalmak esetleges jelenlétét vizsgálja, amelyek nem minden korosztály számára lehetnek megfelelőek.
 3. A kiadó által adott válaszok alapján a PEGI online besorolási rendszere automatikusan meghatároz egy ideiglenes korhatár-besorolást tartalomleírókkal.
 4. A PEGI igazgatósági testülete megkapja a játékot a kiadótól és alaposan megvizsgálja a korhatár-besorolást. A NICAM gondoskodik a 3-as és 7-es besorolású játékokról, míg a VSC besorolást végző bizottság a 12-es, 16-os, 18-as besorolású játékokat vizsgálja.
 5. Az értékeléstől függően az igazgatósági testület jóváhagyja vagy módosítja az ideiglenes besorolást, a PEGI pedig engedélyt ad ki a kiadónak a korhatár-besorolási ikon és a releváns tartalomleíró(k) használatára.
 6. A kiadó most már jogosult a megfelelő korhatár-besorolási logó és a tartalomleíró(k) megjelenítésére a csomagoláson vagy a digitális eladási ponton a PEGI címkézési iránymutatásainak és a PEGI Magatartási Szabályzatának megfelelően.

Ez a hagyományos módszer egyáltalán nem használható a csak digitálisan működő áruházak esetén, amelyek napi szinten többezer új termék (és még több frissített vagy módosított termék) piacon való megjelenéséhez asszisztálnak. Az IARC bevezetése lehetővé tett egy gyorsabb, igazíthatóbb, valamint a változásokra és hibákra gyors reagálási lehetőséggel rendelkező módszert:

Értékesítést követő ellenőrzés digitális termékekre:

IARC logo

Az IARC rendszert jelenleg az alábbiakra használjuk:

 • minden játék és alkalmazás a Google Play áruházban (2015 tavasza óta Android eszközökre)
 • minden játék és alkalmazás a Microsoft Windows Store-ban (Windows PC-re, okostelefonokra és táblagépekre 2015 decembere óta)
 • minden játék és alkalmazás a Nintendo eShopban (2015 decembere óta)
 • minden játék és alkalmazás az Ocolus VR Store-ban (2017 januárja óta)

Többezer új, okostelefonokra, táblagépekre, PC-kre vagy konzolokra kiadott játék és alkalmazás kerül a piacra digitális áruházakon keresztül nap mint nap. Az IARC, az európai, ausztrál, brazil, észak-amerikai és dél-koreai besorolást végző hatóságok egyesülésének célja, hogy megoldást nyújtson a digitális játékok (letöltések, alkalmazások valamint böngésző-alapú játékok) ezen globalizált piacára.

Saját besorolási rendszer kidolgozása helyett az áruházak és a platformok a már bevált standardokat használhatják, miközben megfelelnek a tartalombesorolási előírásoknak, amelyeket az egyes országok törvényei kötelezően előírnak. A fejlesztők mentesülnek az alól, hogy a különböző területekre és áruházakra vonatkozó besorolások megszerzéséhez több folyamaton kelljen keresztül menniük. A fogyasztók pedig egy következetesen alkalmazott, ismerős és megbízható besorolási rendszert kapnak, amely tükrözi a helyi, egyedi érzékenységeket a tartalom és a korosztály-megfelelőség tekintetében.

Módszertan szempontjából az IARC egy rugalmasabb és testreszabottabb eljárás, amely képes az új alkalmazások és alkalmazásfrissítések nagy mennyiségével is megbirkózni:

1. A kiadó átadja a játékot vagy az alkalmazást az áruháznak a digitális kiadáshoz. Az átadási eljárás szerves részeként a kiadónak ki kell töltenie az IARC kérdőívet, amely egyetlen, a termék tartalmára és interaktív elemeire vonatkozó kérdéssorból áll. A kérdőív egyesíti a résztvevő besorolást végző testületek besorolási kritériumait.

2. A kérdőív kitöltésekor a kiadó azonnal megkapja a résztvevő besorolási bizottságok által kiadott engedélyt a korhatár-besorolások megjelölésével. A besorolási eljárás ingyenes. Amint a játék vagy az alkalmazás kiadásra kerül, az áruház megjeleníti a megfelelő korhatár-besorolást.

3. Az IARC besorolást végző testületek tisztségviselői együtt dolgoznak az összes besorolás megbízható keresztmetszeti ellenőrzésén. Taktikák széles repertoárját alkalmazzák a korhatár-besorolások megfelelőségének ellenőrzésére: többek között kulcsszó-alapú keresést, a leggyakoribb letöltések ellenőrzését, a kiadói és fogyasztói kérelmeket. Hiba esetén a helytelen korhatár-besorolás nagyon gyorsan megváltoztatható.