Wat zijn leeftijdsclassificaties?

Leeftijdsclassificaties zijn systemen die worden gebruikt om te zorgen dat amusement, zoals spellen, maar ook films, tv-programma's of apps, duidelijk voorzien worden van een aanbevolen minimumleeftijd op basis van hun inhoud. Deze leeftijdsclassificaties bieden consumenten en ouders in het bijzonder een leidraad om te beslissen of ze een bepaald videospel kopen voor een kind.

Overal in Europa geniet een zeer diverse groep spelers van het spelen van videogames. Zowel kinderen als volwassenen, mannen als vrouwen: allemaal spelen ze regelmatig videospellen, op spelconsoles, een pc of een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet.

Hoewel de meeste spellen geschikt zijn voor spelers van elke leeftijd, zijn andere enkel geschikt voor oudere kinderen en tieners. Een specifiek gedeelte van de spellen op de markt bevat inhoud die enkel geschikt is voor een volwassen publiek.

De PEGI-classificatie verwijst naar de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad. Een PEGI 3-spel zal geen ongepaste inhoud bevatten, maar kan soms wel te moeilijk zijn voor jonge kinderen om te spelen. Anderzijds bestaan er heel eenvoudige PEGI 18-spellen, die echter inhoud bevatten waardoor ze niet geschikt zijn voor een jonger publiek.

PEGI wordt gebruikt en erkend in heel Europa en mag rekenen op de enthousiaste steun van de Europese Commissie. Het systeem wordt beschouwd als een voorbeeld van Europese harmonisering op het vlak van kinderbescherming.