Aankopen in het spel

Waarover gaat het?

Vandaag krijgen gebruikers vaak nieuwe inhoud, functies, en/of updates aangeboden voor een spel of een app. Indien dergelijke aankopen gebeuren tijdens het spelen, spreken we van 'in-game aankopen' (of 'in-app aankopen' op mobiele apparaten). Ze kunnen echter ook beschikbaar zijn buiten een spel, als afzonderlijke aankopen in onlinewinkels. In bepaalde gevallen kunnen spelers een aankoop (van bvb. een nieuw item of een upgrade) rechtstreeks doen met echt geld, terwijl in andere gevallen een speler met echt geld de munteenheid van het spel moet aankopen, om daar vervolgens tijdens het spel extra dingen mee aan te schaffen.

Enkele voorbeelden van dergelijke in-game aankopen:
- Munten, punten, diamanten, enz.: dit zijn voorbeelden van munteenheden in een spel die kunnen worden gebruikt voor de aankoop van content, functies, upgrades enz.
- Levels/kaarten: bepaalde extra levels (hoofdstukken) of zones in een spelwereld kunnen via een digitale aankoop worden gebruikt.
- Personages: nieuwe personages met andere capaciteiten kunnen worden aangekocht om hetzelfde spel opnieuw te spelen, telkens met een andere insteek.
- Wapens/gereedschap: een spel biedt een speler een standaardset met uitrusting, gereedschap of wapens om vooruitgang te boeken in het spel. Het spel kan echter ook andere voorwerpen aanbieden met een betere functionaliteit, waardoor het makkelijker wordt om bepaalde onderdelen van het spel te voltooien.
- Uiterlijke upgrades: items – die niet noodzakelijk functioneel zijn – die gedragen kunnen worden door een personage of toegevoegd aan de virtuele eigendommen, zoals auto's, motorfietsen of huizen. Voorbeelden zijn kleding, tatoeages, juwelen, decoratie, nummerplaten enz.

Waarom worden ze gebruikt?

Aankopen in het spel bieden spelers de mogelijkheid om enkel de spelonderdelen te kopen waarin ze geïnteresseerd zijn. Zo kunnen ze vaak een spel gratis uitproberen en hun spelervaring vervolgens optimaliseren door extra inhoud aan te kopen. Uitgevers kunnen voortdurend nieuwe inhoud aanbieden na de initiële download van het spel, zodat consumenten die het spel waarderen, hun spelplezier kunnen verlengen. In andere gevallen maakt extra inhoud het spel makkelijker, door de moeilijkheidsgraad te verlagen of een snellere vordering te garanderen.

Zoals bij alle onlineaankopen is het belangrijk dat ouders begrijpen hoe ze in-game aankopen kunnen controleren via de platformen en apparaten die hun kinderen gebruiken. Heel wat mensen in Europa houden ervan om games te spelen, al dan niet met in-game aankopen. Op platformen en onlinewinkels vinden consumenten diverse hulpmiddelen om doordachte beslissingen te nemen (onder meer voor hun kinderen) en om de touwtjes in handen te houden wat betreft digitale aankopen, internettoegang, online-interactie en andere functies, zoals hieronder toegelicht.

Hoe behoudt u de controle over aankopen in spellen?

Amazon: 
Als u de oudercontrole activeert voor aankopen in apps, moet u uw accountwachtwoord of een specifieke pincode ingeven om aankopen te kunnen doen in de Amazon Appstore op uw apparaat:

Amazon.nl Hulp: Het wachtwoord voor ouderlijk toezicht opnieuw instellen op je Kindle (6e generatie en nieuwer)

Apple iTunes Store: 
Door beperkingen te activeren op een apparaat kunt u een wachtwoord instellen voor aankopen, bepaalde aankopen voorkomen of aankopen volledig uitschakelen:

https://support.apple.com/nl-nl/HT204396

Google Play: 
Een wachtwoord instellen voor de Google Play Store helpt om opzettelijke of ongewenste aankopen op uw mobiel apparaat of Android-tv te voorkomen:

https://support.google.com/googleplay/answer/1626831/?hl=nl

Microsoft:
Door verschillende accounts te creëren voor verschillende gebruikers kunnen ouders ongeoorloofde aankopen op de Xbox One-console voorkomen. Door een wachtwoordcode aan te maken kunnen anderen zich niet aanmelden bij uw account en geen aankopen doen of instellingen wijzigen.

Ouderlijk toezicht voor Xbox 360 instellen | Xbox Support

Nintendo:
Op Nintendo SwitchWii U, Nintendo 3DS of Nintendo 2DS kunnen ouders het gebruik van kredietkaarten en onlineaankopen beperken via Nintendo’s Shopping Services. Hierbij is een pincode vereist om geld toe te voegen met een kredietkaart of om aankopen te doen.

Sony
Om te garanderen dat kinderen geen ongeoorloofde aankopen doen op apparaten die verbonden zijn met het Playstation Network, kunnen ouders:
- hun eigen master-account beveiligen met een wachtwoord om ongeoorloofde toegang door kinderen te voorkomen, en de functie 'wachtwoord vereist om te betalen' activeren om aankopen te vermijden, ook als men aangemeld is op de account;
- een sub-account aanmaken voor elk kind en de oudercontrole instellen om uitgaven op de account van de ouders te beperken of te voorkomen: Een bestedingslimiet instellen op de PS4