Recomandare

Jocurile video oferă un teren excelent pentru jocul creativ, dezvoltarea cognitivă, interacțiunea socială și exprimarea personală, însă pentru părinți poate fi o provocare navigarea prin lumea jocurilor video, chiar și în cazul celor care au jucat astfel de jocuri când erau copii. Jocurile video au evoluat foarte mult în ultimii 25 de ani, împreună cu alte experiențe online precum social media, iar un părinte trebuie să găsească răspunsuri la numeroase întrebări pentru a se asigura că un copil se poate bucura de jocurile video într-o manieră sigură și responsabilă. Ratingurile PEGI oferă răspunsuri în legătură cu conținutul prezent în jocurile video, însă părinții au întrebări legate și de alte aspecte:

  • Cât timp ar trebui să îl las pe copilul meu să joace jocuri video?
  • Cu cine se joacă și interacționează copilul meu?
  • Vreau să cheltuie copilul meu bani într-un joc video?
  • Ce se întâmplă cu datele cu caracter personal și cu confidențialitatea copilului meu?

Acestea sunt întrebări importante care merg mai departe de un simplu și direct simbol al unui rating de vârstă, însă există alte modalități prin care companiile care produc jocuri video abordează aceste preocupări.

PEGI oferă o serie de sfaturi pentru părinți, pe care aceștia le pot utiliza ca o listă de verificare pentru a se asigura că copiii se joacă într-un mod sigur și responsabil.

Instrumentele de control parental, disponibile pe toate platformele, oferă modalități de monitorizare, limitare sau restricționare a diferitelor aspecte ale jocurilor video, în legătură fie cu timpul petrecut în cadrul jocului, fie cu ratingul conținutului unui joc, cu posibilitatea de a cheltui bani sau cu diferitele moduri în care jucătorii pot interacționa unii cu alții.

Numeroase jocuri video oferă achiziții în joc pentru a extinde sau personaliza experiența jocului de bază. În unele cazuri, în jocurile „free-to-play” (gratuite), achizițiile opționale în cadrul jocului reprezintă singura sursă de venit sau alteori acestea sunt combinate cu reclame în cadrul jocului. În prezent, în industria jocurilor video există un grup foarte divers de modele de afaceri, însă părinții pot oricând să monitorizeze și să controleze dacă și cum cheltuie copiii bani.

Chiar dacă jocurile offline continuă să fie încă foarte populare, jocurile online reprezintă de multe ori principalul obiectiv al experienței unui joc video. Jocul online le permite tinerilor și adulților să se bucure de jocuri interacționând în același timp cu propria lor rețea creată cu alți jucători și cu prieteni. Pentru a asigura că acest lucru se petrece într-un mediu online sigur și responsabil, Codul de conduită PEGI conține mai multe dispoziții care promovează un nivel minim de protecție pentru tineri.

Puteți găsi mai multe informații despre jocul sigur și responsabil în limba dumneavoastră locală pe următoarele site-uri: