Responsible gameplay

Video igre pružaju odličan način za kreativnu igru, kognitivni razvoj, društvenu interakciju i samoizražavanje, ali kretanje po svetu video igara može biti izazov za roditelje, čak i za one koji su i sami uživali u video igrama. Video igre su se dosta razvile u poslednjih 25 godina, zajedno sa drugim iskustvima na mreži, poput društvenih medija, a roditelj mora pronaći odgovore na brojna pitanja kako bi se osiguralo da deca mogu uživati u video igrama na siguran i odgovoran način. PEGI ocene daju odgovore o sadržaju koji je prisutan u video igrama, ali se roditelji pitaju i o drugim aspektima:

  • Koliko dugo treba da dozvolim svom detetu da igra video igre?
  • Sa kim se moje dete igra i komunicira?
  • Da li želim da moje dete troši novac na video igre?
  • Šta se dešava sa ličnim podacima i privatnošću mog deteta?

Ovo su važna pitanja koja prevazilaze jednostavan i jasan simbol za ocenjivanje starosnog ograničenja, ali postoje i drugi načini na koje kompanije za video igre rešavaju ove probleme.

PEGI pruža niz saveta za roditelje koje mogu koristiti kao kontrolnu listu kako bi se osiguralo da se deca igraju na siguran i odgovoran način.

Alati za roditeljsku kontrolu, dostupni na svakoj platformi, nude načine za nadgledanje, ograničavanje ili limitaciju različitih aspekata video igara, bilo da se radi o količini vremena igranja, oceni sadržaja igre, mogućnosti trošenja novca ili na različite načine igrači mogu međusobno komunicirati.

Mnoge video igre nude kupovinu u igri za proširenje ili prilagođavanje iskustva osnovne igre. U nekim slučajevima, sa besplatnim igrama, izborne kupovine u igri su jedini izvor prihoda ili se kombinuju sa oglašavanjem u igri. Danas je u video igrama prisutna veoma raznolika grupa poslovnih modela, ali roditelji uvek mogu da prate i kontrolišu da li i kako deca troše novac.

Iako je igranje igara van mreže i dalje veoma popularno, igranje na mreži često je glavni fokus za iskustvo video igre. Igranje na mreži omogućava mladima i odraslima da uživaju u igrama dok su u interakciji sa sopstvenom mrežom kolega igrača i prijatelja. Kako bi se to moglo dogoditi u sigurnom i odgovornom mrežnom okruženju, Kodeks ponašanja PEGI sadrži niz odredbi koje promovišu minimalni nivo zaštite mladih.

Možete saznati više o sigurnom i odgovornom igranju na vašem lokalnom jeziku putem sledećih veb lokacija: