I-spillet-kjøp

Hva er det?

Nytt innhold, spillfunksjoner, features og/eller oppgraderinger til et bestemt spill eller en app tilbys jevnlig til brukere i dag. Dersom slike kjøp skjer under spilling, kalles de i-spillet-kjøp (eller i-app-kjøp på mobile enheter), men de kan også bli gjort tilgjengelig som egne poster i online-butikker utenfor et spill. I noen tilfeller kan en spiller foreta et kjøp (en ny vare eller en oppgradering) direkte med ekte penger, og i andre tilfeller kan en spiller kjøpe virtuell valuta med ekte penger som igjen kan innløses for innhold i spillet.

Eksempler på slike i-spillet-kjøp inkluderer:
- Mynter, poeng, diamanter, etc.: Dette er eksempler på i-spillet-valuta som kan innløses for innhold, funksjoner, oppgraderinger etc.
- Levels/kart: visse ekstranivåer eller områder inne i et spillunivers kan låses opp via et digital kjøp
- Karakterer: nye karakterer med ulike ferdigheter kan kreves for å spille det samme spillet igjen, hver gang med en annen tilgang
- Våpen/verktøy: et spill vil gi en spiller et standardsett med utstyr, verktøy eller våpen for å gå videre i spillet Spillet tilby andre verktøy med økt funksjonalitet, noe som gjør det lettere å utføre visse deler av spillet.
- Utseendeoppgraderinger: Dette er elementer – ikke nødvendigvis funksjonelle – som kan brukes av en avatar eller legges til virtuelle eiendeler som biler, sykler eller hus. Eksempler omfatter alle typer klær, tatoveringer, smykker, decaler, nummerplater, etc.

Hvorfor brukes de?

I-spillet-kjøp lar spillerne kjøpe de deler av spillet de ønsker, noe som gir dem muligheten til å prøve og bruke et spill gratis, for så å skreddersy deres spillopplevelse ved å kjøpe ekstra innhold. Utgivere kan kontinuerlig tilby nytt innhold etter at spillet er lastet ned, og dermed forlenge opplevelsen for de forbrukerne som setter pris på spillet. I andre tilfeller representerer ekstra innhold snarveien gjennom spillet, ved å redusere vanskelighetsgraden eller tilby raskere fremgang i et spill.

Som med alle online kjøp er det viktig for foreldre å forstå hvordan de kan kontrollere i-spillet-kjøp via de plattformene og enhetene som barna bruker. Mange mennesker i Europa liker spill, og det finnes både dem som utfører i-spillet-kjøp og de som ikke gjør. Plattformer og nettbutikker har forskjellige verktøy for å støtte forbrukerne til å ta informerte beslutninger, blant annet på vegne av barna sine, og til å kontrollere innstillingene knyttet til digitale kjøp, internettilgang, online interaksjon og andre funksjoner, som vist nedenfor.

Hvordan kontrollere i-spillet-kjøp?

Amazon: 
Når du aktiverer foreldrekontroll for kjøp i app, må du skrive inn passord eller en bestemt PIN-kode for å fullføre i-app-kjøp på Amazon Appstore på enheten:

http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=201357720

Apple iTunes Store: 
Ved å aktivere restriksjoner på en enhet, kan du kreve et passord for kjøp, hindre visse typer kjøp eller helt deaktivere kjøp:

 https://support.apple.com/no-no/HT204396

Google Play: 
Sett opp av passordbeskyttelse på Google Play-butikken kan bidra til å forhindre utilsiktede eller uønskede kjøp på den mobile enheten eller på Android TV:

https://support.google.com/googleplay/answer/1626831/?hl=no

Microsoft:
Ved å opprette separate kontoer for flere brukere, kan foreldre hindre uautoriserte kjøp på Xbox One-konsollen. Ved å opprette en tilgangsnøkkel, sørger du for at andre personer ikke kan logge inn på kontoen din, gjøre kjøp eller endre innstillinger:

https://support.xbox.com/nb-NO/help/family-online-safety/child-accounts/prevent-unauthorized-purchases

Nintendo:
På, Nintendo SwitchWii U, Nintendo 3DS eller Nintendo 2DS kan foreldre begrense bruken av kredittkort og elektroniske kjøp gjennom Nintendos Shopping-tjenester. Det krever en PIN-kode for å fylle opp pengekonto med et kredittkort eller fullføre kjøp.

Sony:
For å sikre at et barn ikke kan foreta uautoriserte kjøp på enheter som er koblet til Playstation Network, bør foreldre:
- Beskytte masterkontoen med et passord for å hindre uautorisert tilgang for barna sine, og sikre at "be passord for betaling"-innstillingen også er på plass for å hindre kjøp selv om en konto er pålogget; og
- Lage en underkonto for hvert barn og sette foreldrekontroll for å begrense eller hindre utgifter på foreldrenes konto: 
Sette forbruksgrenser på PS4