Responsible gameplay

Video igre pružaju izvrsne mogućnosti za kreativnu igru, kognitivni razvoj, društvenu interakciju i samoizražavanje, ali navigacija u svijetu video igara može biti izazov za roditelje, čak i za one koji su sami uživali u video igrama u djetinjstvu. Video igre su se tijekom proteklih 25 godina mijenjale zajedno s drugim mrežnim iskustvima poput društvenih medija, a roditelji trebaju pronaći odgovore na mnoga pitanja kako bi djeca mogla sigurno i odgovorno uživati u video igrama. PEGI ocjene daju odgovore na sadržaj prisutan u video igrama, ali roditelji se također pitaju o drugim aspektima:

  • Koliko dugo trebam dopustiti djetetu da igra video igre?
  • S kim se moje dijete igra i komunicira?
  • Želim li da moje dijete troši novac unutar video igre?
  • Što se događa s osobnim podacima i privatnošću mog djeteta?

To su važna pitanja koja nadilaze jednostavan i razumljiv simbol dobne ocjene, ali postoje i drugi načini na koje tvrtke koje se bave video igrama rješavaju te probleme.

PEGI pruža niz savjeta za roditelje koje mogu koristiti kao kontrolni popis kako bi se osiguralo da se djeca igraju sigurno i odgovorno.

Alati za roditeljski nadzor, dostupni na svakoj platformi, nude načine praćenja, ograničavanja ili zabrane različitih aspekata video igara, bilo da se radi o količini vremena igranja, ocjeni sadržaja igre, mogućnosti trošenja novca ili različitih načina na koje igrači međusobno komuniciraju.

Mnoge video igre nude kupnju unutar igre kako bi proširile ili prilagodile mogućnosti osnovne igre. U nekim slučajevima u besplatnim igrama, dodatne kupnje u igri jedini su izvor prihoda ili se kombiniraju s oglašavanjem u igri. Danas postoji vrlo raznolika skupina poslovnih modela u video igrama, ali roditelji uvijek mogu pratiti i kontrolirati hoće li i kako će djeca trošiti novac.

Iako su izvanmrežne igre još uvijek vrlo popularne, online igranje često je glavni fokus iskustva video igara. Online igra omogućuje mladima i odraslima uživanje u igrama uz interakciju s vlastitom mrežom suigrača i prijatelja. Kako bi se osiguralo da se to može dogoditi u sigurnom i odgovornom mrežnom okruženju, PEGI Kodeks ponašanja sadrži niz odredbi koje promiču minimalnu razinu zaštite mladih.

Više o sigurnom i odgovornom igranju možete saznati na vašem materinjem jeziku na sljedećim web stranicama: