Responsible gameplay

Videospill er en utmerket arena for kreativ lek, kognitiv utvikling, sosial samhandling og selvutfoldelse, men navigering av videospillverdenen kan være en utfordring for foreldre, selv for de som selv har gledet seg over videospill som barn. Videospill har utviklet seg mye de siste 25 årene, sammen med andre opplevelser på nettet som sosiale medier, og en forelder må finne svar på en rekke spørsmål for å sikre at barn kan spille på en trygg og ansvarlig måte. PEGI-klassifiseringer gir svar på spørsmål du har om innhold i videospill, men foreldre kan også lure på andre ting:

  • Hvor lenge skal jeg la barnet mitt spille?
  • Hvem spiller og samhandler med barnet mitt?
  • Vil jeg at barnet mitt skal bruke penger i et videospill?
  • Hva skjer med personopplysningene og personvernet til barnet mitt?

Dette er viktige spørsmål som ikke kan løses med et enkelt aldersanbefalingssymbol, men det finnes andre måter videospillselskaper håndterer disse problemstillingene på.

PEGI gir en rekke tips til foreldre, som de kan bruke som sjekkliste for å sikre at barn spiller på en trygg og ansvarlig måte.

Foreldrekontrollverktøy, som er tilgjengelige på hver plattform, gir foreldre muligheten til å overvåke, begrense eller blokkere ulike aspekter av videospill, enten det gjelder spilletid, innholdsklassifisering, mulighet til å bruke penger eller ulike måter spillere kan samhandle med hverandre på.

Mange videospill tilbyr kjøp i spill for å utvide eller tilpasse opplevelsen av spillet. I noen tilfeller, som gratis spill, er valgfrie kjøp i spillet den eneste inntektskilden, eller så kan de kombineres med reklame i spillet. Det finnes mange forskjellige forretningsmodeller i videospill i dag, men foreldre kan alltid overvåke og kontrollere om og hvordan barnet bruker penger.

Selv om spill frakoblet nettet, fremdeles er svært populære, er nettbaserte spill ofte hovedfokuset for en spillopplevelse. Når du spiller på nettet, kan unge og voksne spille samtidig som de samhandler med sitt eget nettverk av andre spillere og venner. PEGIs etiske retningslinjer inneholder en rekke bestemmelser som promoterer et minimumsnivå av beskyttelse for unge, for å sikre at dette kan skje i et trygt og ansvarlig nettbasert miljø.

Du kan finne ut mer om trygg og ansvarlig spilling på ditt språk via følgende nettsteder: