Achizițiile în cadrul jocurilor

Ce sunt?

În prezent, utilizatorilor li se oferă regulat conținut, funcționalități, caracteristici noi și/sau upgrade-uri ale unui anumit joc sau unei anumite aplicații. Dacă astfel de achiziții se fac în timpul jocului, ele sunt denumite achiziții în cadrul jocurilor (sau achiziții în cadrul aplicațiilor pe dispozitivele mobile), dar pot fi puse la dispoziție și ca articole separate în magazinele online, în afara jocului. În unele cazuri, jucătorul poate efectua o achiziție (un articol nou sau un upgrade) direct, cu bani reali, iar în alte cazuri, ca alternativă, poate achiziționa cu bani reali în cadrul jocului monedă virtuală, care poate, la rândul său, să fie schimbată pentru obținerea de conținut în timpul jocului.

Exemplele de astfel de achiziții în cadrul jocurilor includ:
- Monede, puncte, diamante etc.: acestea sunt exemple de monedă din cadrul jocului care poate fi schimbată pentru conținut, funcții, upgrade-uri etc.
- Niveluri/hărți: anumite niveluri sau zone suplimentare din universul unui joc pot fi deblocate prin achiziții digitale.
- Personaje: se pot achiziționa personaje noi, cu seturi de aptitudini diferite, pentru a juca același joc din nou, de fiecare dată cu o abordare diferită.
- Arme/instrumente: jocul oferă jucătorului un set standard de echipamente, unelte sau arme pentru a progresa în joc. De asemenea, jocul poate să ofere și alte unelte cu funcționalități superioare, care facilitează completarea anumitor părți din joc.
- Upgrade-uri ale aspectului – nu neapărat funcționale – care pot fi purtate de un avatar sau adăugate la bunuri virtuale precum mașini, biciclete sau case. Printre exemple se numără o varietate de articole de îmbrăcăminte, tatuaje, bijuterii, abțibilduri, plăcuțe de înmatriculare etc.

De ce sunt utilizate?

Achizițiile în cadrul jocurilor permit jucătorilor să cumpere doar părțile din joc pe care le doresc, oferindu-le posibilitatea să încerce și să experimenteze un joc gratuit și să-și personalizeze experiența în joc achiziționând conținut suplimentar. Producătorii pot să ofere în mod continuu conținut nou după descărcarea inițială a conținutului, extinzând astfel experiența pentru consumatorii care apreciază jocul. În alte cazuri, conținutul suplimentar constă în scurtături în joc, prin reducerea nivelului de dificultate sau prin oferirea posibilității de a avansa mai rapid în joc.

La fel ca în cazul oricărei achiziții online, este important ca părinții să înțeleagă cum să controleze achizițiile în cadrul jocurilor prin intermediul platformelor și dispozitivelor pe care le pot utiliza copiii lor. Un număr mare de oameni din Europa joacă jocuri video, cu și fără a efectua achiziții în cadrul acestora. Platformele și magazinele online conțin diferite instrumente care permit consumatorilor să ia decizii informate, inclusiv în numele copiilor lor, și să controleze setările legate de achizițiile digitale, accesul la internet, interacțiunea online și alte funcționalități, așa cum se descrie mai jos.

Cum se controlează achizițiile din cadrul jocurilor?

Amazon: 

În urma activării controalelor parentale pentru achizițiile în cadrul aplicațiilor, trebuie să introduceți parola contului dumneavoastră sau un cod PIN specific pentru a finaliza orice achiziție în cadrul aplicațiilor din Amazon Appstore pe dispozitivul dumneavoastră:

http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=201357720

Apple iTunes Store: 

Prin activarea restricțiilor pe un dispozitiv, puteți să solicitați o parolă pentru achiziții, să împiedicați anumite tipuri de achiziții sau să dezactivați achizițiile în întregime:

https://support.apple.com/ro-ro/HT204396

Google Play: 

Setarea protecției prin parolă pentru Google Play Store va contribui la prevenirea achizițiilor accidentale sau nedorite pe dispozitivul mobil sau în Android TV:

https://support.google.com/googleplay/answer/1626831/?hl=ro

Microsoft:

Creând conturi separate pentru mai mulți utilizatori, părinții pot împiedica achizițiile neautorizate pe consola Xbox One. Prin crearea unei chei de acces, vă asigurați că alte persoane nu pot să se conecteze la contul dumneavoastră, să efectueze achiziții sau să schimbe setări:

https://support.xbox.com/en-GB/help/xbox-360/security/xbox-live-parental-control

Nintendo:

Pe Nintendo SwitchWii U, Nintendo 3DS sau Nintendo 2DS, părinții pot să restricționeze utilizarea cardurilor de credit și achizițiile online prin Serviciile de cumpărături Nintendo. Adăugarea de fonduri cu un card de credit sau finalizarea achizițiilor necesită introducerea codului PIN.

Sony:

Pentru a se asigura că un copil nu efectuează achiziții neautorizate pe dispozitivele care sunt conectate la Playstation Network, părinții ar trebui:
- Să își protejeze prin parolă propriul cont principal pentru a preveni accesul neautorizat al copilului și să se asigure și că este aplicată setarea „parolă obligatorie pentru validarea plății” pentru a împiedica achizițiile, chiar dacă nu s-a realizat deconectarea; și
- Să creeze un cont subordonat pentru fiecare copil și să seteze controalele parentale pentru a limita sau a preveni orice cheltuieli din contul părintelui: 
Setarea limitelor cheltuielilor pe PS4.