Ce sunt ratingurile?

Ratingurile de vârstă sunt sisteme utilizate pentru a asigura etichetarea clară a conținutului de divertisment, precum a jocurilor, dar și a filmelor, emisiunilor TV sau aplicațiilor mobile, cu o recomandare pentru vârsta minimă, pe baza conținutului respectiv. Aceste ratinguri de vârstă oferă orientări consumatorilor, în special părinților, pentru a-i ajuta să decidă dacă ar trebui sau nu să cumpere un anumit produs pentru un copil.

Jocurile video reprezintă o formă de divertisment pentru de un grup de jucători extrem de divers din întreaga Europă. Atât copiii, cât și adulții, bărbați sau femei, joacă jocuri regulat, fie pe o consolă specială pentru jocuri, fie pe un calculator personal sau pe un dispozitiv mobil, precum un smartphone sau o tabletă.

Deși majoritatea jocurilor sunt adecvate pentru jucătorii de toate vârstele, altele sunt adecvate doar pentru copiii mai mari și pentru primii ani ai adolescenței. O parte specifică din jocurile de pe piață au un conținut care este adecvat doar pentru adulți.

Ratingurile PEGI iau în considerare adecvarea unui joc pentru o anumită vârstă, nu nivelul de dificultate. Un joc clasificat PEGI 3 nu are niciun fel de conținut inadecvat, dar poate fi, uneori, prea dificil pentru copiii mai mici. În schimb, există jocuri clasificate PEGI 18 care sunt foarte ușor de jucat, dar conțin elemente care le fac inadecvate pentru un public mai tânăr.

Sistemul PEGI este utilizat și recunoscut în întreaga Europă și se bucură de sprijinul deplin al Comisiei Europene. Este considerat un model de armonizare la nivel european în domeniul protecției copiilor.